Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

Denk niet: we geven 'm van jetje!

"Kunt u een traagschuimmatras zijn in plaats van een binnenveringmatras?", vroeg dirigent Peter Gaasterland op de generale repetitie aan de altviolisten en cellisten. Hij gebruikt vaak beeldende taal om duidelijk te maken wat voor klank hij van het orkest wil. Aan de orkestleden dan de schone taak om de beeldtaal te interpreteren en de bedoelde klank te produceren.

Tijdens de generale repetitie werden de puntjes op de i gezet voor het lunchconcert in De Doelen in Rotterdam, de aftrap van het lustrumjaar van het DSO. De dirigent gaf het orkest nog de volgende tip mee. "De Doelen heeft een heel andere akoestiek dan de kerken waar we normaal spelen en daar zul je aan moeten wennen. Denk dus niet: we moeten die hele zaal met geluid vullen, dus we geven 'm van jetje. Dan overspeel je jezelf en dat komt de klank niet ten goede. Blijf mooi spelen, de akoestiek doet de rest."

Zaterdag 19 januari was het zover: het lunchconcert in de Grote Zaal van De Doelen! Wat een fantastische zaal om in te mogen spelen. In kerken is het vaak een moeizame strijd om alle orkestleden op het podium te krijgen met voldoende bewegingsruimte om te kunnen spelen. Hier had iedereen voldoende speelruimte, de verlichting was geweldig, de stoelen zaten goed, het podium kon met een afstandsbediening in delen omhoog of omlaag worden gezet. Alle "problemen" waar we op andere locaties tegen aanlopen, zijn hier opgelost.

Er stond één stuk op het programma, Sheherazade van Rimski-Korsakov, een stuk dat het DSO in oktober ook heeft uitgevoerd. Het is geïnspireerd op de verhalen van Sheherazade uit Duizend-en-een Nacht. In zijn voorwoord bij de partituur geeft de componist zelf de volgende uitleg: "Koning Sjahriaar was van mening dat alle vrouwen ontrouw waren en had daarom besloten dat al zijn echtgenotes na de eerste nacht moesten worden gedood. Zijn vrouw Sjéhérazade echter slaagde erin aan dit lot te ontkomen door hem iedere avond, duizend-en-een nachten achter elkaar, een ander verhaal te vertellen. Ze wist de koning zo nieuwsgierig te maken, dat hij haar terechtstelling avond aan avond uitstelde, tot hij uiteindelijk besloot er helemaal van af te zien."

De zaal was goed gevuld en het DSO heeft prachtig gespeeld. Zelf schreef de dirigent op zijn Facebookpagina: "Vanmiddag een fantastisch concert gegeven in de Doelen in Rotterdam. Wat ben ik toch trots op mijn DSO. Onvoorstelbaar hoe mooi iedereen heeft gespeeld. Wervelende houtblazerssoli, spetterend koper, zeer strak slagwerk, verleidelijke harp arpeggio's, een homogene strijkersklank en fraai orkestraal samenspel. Zonder bepaalde spelers te kort te doen noem ik hier toch in het bijzonder onze concertmeester: Inge Laurijssens, gewéldig! 900 man publiek hebben ademloos geluisterd naar de Sheherazade van Rimsky-Korsakov. Een staande ovatie viel ons ten deel. Wat een feest om in zo'n prachtige zaal te mogen spelen. DSO, op naar Mahler 3 dit najaar!"