Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

De toverkring der nacht

Op 24 maart heeft het Delfts Symphonie Orkest een concert gegeven in Valthermond. Voor het geval er geen lichtje bij u gaat branden: Valthermond ligt in het oosten van het land, in de buurt van Emmen. Wat doet een orkest uit Delft dáár nou helemaal?

 In Valthermond staat een prachtige rustieke boerderij, "Onder de Linden" genaamd, die door pianist Rian de Waal (inmiddels overleden) en zijn vrouw, mezzosopraan Marion van den Akker, wordt gebruikt voor concerten. Beide musici zijn bekenden van het DSO: met Rian heeft het orkest het tweede pianoconcert van Brahms (in bes majeur, opus 83) gespeeld en met Marion de Rückertlieder van Mahler. Ook is het orkest al eens eerder in Valthermond geweest, waar het pianist Hannes Minnaar begeleidde bij zijn uitvoering van het tweede pianoconcert van Rachmaninov.

Voor een uitverkochte zaal speelde het DSO zondag onder andere de Vier letzte Lieder van Strauss, met soliste Annemarie Kremer. Voor aanvang van het concert vertelde Marion dat Annemarie, die in Drenthe geboren is, een tijdje terug bij haar aan de keukentafel zat en haar wens uitsprak om de Vier letzte Lieder te zingen, waarop Marion zei: dan gaan we dat toch regelen? Aan het DSO de eer om deze operadiva te begeleiden. Annemarie Kremer studeerde zang en piano aan het Conservatorium van Maastricht en later dans. Ze zingt in de meest prestigieuze operahuizen ter wereld. In juli van dit jaar zal zij de Vier letzte Lieder in het Concertgebouw zingen.

De Vier letzte Lieder voor sopraan en orkest zijn de laatste voltooide werken van Richard Strauss, geschreven in 1948, toen de componist 84 jaar oud was. Strauss heeft het gedicht "Im Abendrot" van Joseph van Eichendorff op muziek gezet, evenals drie gedichten van Herman Hesse: Frühling, September en Beim Schlafengehen. Een vriend van Strauss, Ernst Roth, zette de vier liederen in de volgorde die we nu nog kennen. Ze beschrijven de verschillende stadia van het leven. "Frühling" is vol vreugde en verwachting. Over de lente wordt gezongen: Nu lig je als ontsloten, met glans en sier, van licht overspoeld, als een wonder voor mij. "September" is een afscheid van de zomer: De zomer miezert roerloos, zijn einde tegemoet; Als goud druppelt blad na blad, uit de hoge acacia neer; de zomer glimlacht verbaasd en mat, in de stervende droomtuin. In "Beim Schlafengehen" wordt de diepste wens van de ziel beschreven: "En onbewaakt wil mijn ziel, in vrije vlucht gaan zweven, om in de toverkring der nacht, diep en duizendvoudig te leven. In "Im Abendrot" is een ouder echtpaar getuige van een zonsondergang en vragen man en vrouw zich af of dit misschien het einde van hun leven is: Die weidse zwijgende vreedzaamheid, gedompeld in het avondrood, hoe zeer zijn we ’t wandelen nu moe; is het ten dode toe?

Na een korte pauze volgt een spetterende uitvoering van Sheherazade, dat het DSO eerder heeft gespeeld in De Doelen in Rotterdam in januari 2019 en in de Lutherse Kerk in Den Haag en de Hofkerk in Delft in oktober 2018.

Kortom, dit bijzondere concert was de lange reis naar Valthermond meer dan waard!