Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

Geschiedenis van het orkest

De geschiedenis van het Delfts Symphonie Orkest gaat terug tot 1919. Uit de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek (DSM) ontstaat een muziekensemble dat zich Semper Fixo noemt.

Dit ensemble weet zich lange tijd te handhaven, maar in 1950 fuseert het met het Delfts Klein Orkest. Uit beide ensembles ontstaat dan het Delfts Symphonie Orkest (DSO).

Vanaf dat moment groeit het orkest uit tot een volwaardig symfonie orkest. De verschillende dirigenten die in de loop der jaren het orkest leiden dragen allen hun steentje bij aan de groei en bloei van het orkest. Er ontstaan mogelijkheden om grotere klassieke werken op de lessenaar te zetten en het orkest gaat ook regelmatig de samenwerking met koren aan door op te treden als begeleidingsorkest. Vanaf 2004 staat het DSO onder leiding van Peter Gaasterland. Dankzij zijn deskundige en enthousiaste leiding is het orkest gegroeid naar zo'n 75 leden. Aangezien het orkest van de eerste viool tot aan de pauken volledig bezet is, is het mogelijk om de grote(re) klassieke werken op de lessenaar te zetten.