frank-de-groot

Frank de Groot

Frank de Groot studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul. Daarna studeerde hij verder aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart bij violist Ricardo Odnopossoff.

Als violist is Frank werkzaam bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast is hij altijd actief geweest bij diverse orkesten en gezelschappen. Hij was bijvoorbeeld verbonden als aanvoerder tweede violen aan het National Theater Mannheim en maakte deel uit van de Chamber Orchestra of Europe.

Gedurende dertig jaar was hij primarius (eerste violist) van het Doelen Kwartet, dat jarenlang actief was in de Red Sofa serie. Met dit kwartet werden tal van premières uitgevoerd in de Jurriaanse Zaal van de Doelen te Rotterdam. Ook zijn er veel samenwerkingen met componisten tot stand gebracht, waaronder Henri Dutilleux, Harrison Birthwistle, Wolfgang Rihm, Steve Reich en John Adams. Deze en vele anderen waren voor het kwartet een grote inspiratiebron. Bij het Duitse label Cybele verschenen cd-opnames van strijkkwartetten van Hartmann, Veress, Apostel, Rihm en Adès.

Naast zijn activiteiten als violist begon het dirigeren een steeds belangrijkere plek in te nemen. Frank werkte, zowel op project- als op vaste basis, met verschillende koren en orkesten en was als dirigent-docent een aantal jaren verbonden aan Codarts Rotterdam.

Tegenwoordig is hij naast het Delft Symfonie Orkest vaste dirigent bij Orkest Intermezzo te Rotterdam en dirigeert hij projecten bij het Leiderdorps Kamerorkest, orkest De Haagse Beek, strijkorkest Zenekar, kamerkoor Ad Libitum  en vrouwenkoor Songs for Friends.

Als dirigent heeft hij zich in de loop der jaren sterk gemaakt voor de Nederlandse muziek. Vergeten werken van o.a. Hendrik Andriessen, Willem van Otterloo, Robert Heppener, Willem Pijper, Henk Badings en Julius Röntgen kregen weer een podium!

Frank is sinds 2009 dirigent van een jaarlijks project voor koor en orkest dat georganiseerd wordt door Studio Dagny (www.studiodagny.nl) en plaatsvindt in Picardië. In een week tijd wordt een groot koorwerk ingestudeerd en uitgevoerd met begeleiding van een professioneel kamerorkest en solisten. De uitvoering vindt altijd plaats in de beroemde abdij van St. Michel en Thierache.

Als artistiek leider van zijn stichting en ensemble Nova Sonantia legt Frank zich toe op het uitvoeren van muziek die onderbelicht maar waardevol is. Deze stichting zet zich ervoor in om onbekende muziek onder de aandacht te brengen. Zij organiseert jaarlijks concerten op sfeervolle locaties in de omstreken van Den Haag (www.novasonantia.nl).

 

 


Uitgevoerd bij DSO:
zondag 21 april 2024 Aanvang: 15:00 uur, Voorjaarsconcert 2024
zaterdag 20 april 2024 Aanvang: 20:15 uur, Voorjaarsconcert 2024
zondag 05 november 2023 Aanvang: 15:00 uur, Najaarsconcert 2023
zaterdag 04 november 2023 Aanvang: 20:15 uur, Najaarsconcert 2023

Klik hier om alle overeenkomende evenementen te bekijken

Repetities:

Woensdagavond om 20:00 uur

Hofkerk
Cort van der Lindenstraat 1
2613 WP  Delft

Concert bijwonen?

Aanmelden nieuwsbrief