Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

Mahler 3: bereiken we het paradijs?

Op 16 november 2019 is het lustrumconcert van het DSO, ter ere van het 100-jarig bestaan van het orkest. Op het programma staat de 3de symfonie van Mahler.

Omdat voor Mahler 3 een grote bezetting nodig is, doen er veel gastspelers mee met ons lustrumproject. Sommigen van hen zijn oudgedienden van het DSO, anderen zijn bekenden van het DSO omdat ze meespelen in het DSO Kamerorkest, en weer anderen doen eenmalig mee.

We zijn de repetities begonnen onder leiding van Antoine Janssen. Antoine studeerde fagot aan het conservatorium van Utrecht en is werkzaam als fagottist en dirigent. Hij heeft de schone taak op zich genomen om Mahler 3 "in te zepen"; geen eenvoudige klus. Antoine is hier creatief mee omgegaan: op de laatste repetitie voor de zomer kregen de strijkers, die in deel 5 weinig noten spelen, de bladmuziek van de zangpartij voor zich. Enthousiast werd er "bimbam, bimbam" meegezongen. Na de zomervakantie heeft onze vaste dirigent, Peter Gaasterland, het dirigeerstokje weer overgenomen.

Mahler gaf zijn derde symfonie de werktitel "Een zomerochtenddroom" mee. Inspiratie voor zijn symfonie vond hij in de Oostenrijkse natuur. Volgens Mahler krijgt de natuur zelf een stem in deze symfonie: "zij vertelt geheimen die zo diep zijn dat er alleen in dromen een glimp van kan worden opgevangen". De symfonie is een lofzang op het leven en de liefde, opgedeeld in zes delen. De delen hadden oorspronkelijk allemaal een poëtische titel meegekregen, maar Mahler haalde die na voltooiing van zijn symfonie weg, omdat ze verkeerd uitgelegd zouden kunnen worden. De titels waren achtereenvolgens: Pan ontwaakt, de zomer stormt binnen; Wat de bloemen in de wei me vertellen; Wat de dieren in het woud me vertellen; Wat de mens me vertelt; Wat de engelen mij vertellen; Wat de liefde mij vertelt. Aan de titels is te zien dat we ons van het aardse richting het hemelse begeven. In het laatste deel wordt dan ook het paradijs geschilderd, met een prachtige strijkersmelodie.

Of onze uitvoering in november ook "paradijselijk" wordt, zullen we pas op 16 november weten, maar onze dirigent kennende, haalt hij er met ons orkest alles uit wat erin zit!

Wilt u ook komen luisteren? Er zijn nog kaarten beschikbaar, te bestellen via: www.hetdso.nl.

Datum: 16 november 2019
Tijd: 20.15 uur
Plaats: Aula TU, Mekelweg 5, Delft