Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

DSO op lustrumreis naar Berlijn en Halle

Duitsland, here we come! In het Hemelvaartweekend ging het DSO op tournee naar Halle en Berlijn, een concertreis om het 100-jarig jubileum te vieren. Rond 09.00 uur vertrok de bus uit Delft, maar al lang daarvoor waren er mensen aanwezig om te helpen inladen: contrabassen, pauken, lessenaars, er moet van alles mee op zo'n reis.

Het DSO heeft twee concerten gegeven. Het eerste was in Berlijn, in Hangar 1 van Tempelhof, een voormalig vliegveld. Vliegveld Tempelhof is in de jaren twintig van de 19de eeuw ontstaan. In 1936 werd besloten het vliegveld te herbouwen, niet alleen vanwege de toename van het vliegverkeer, maar ook omdat de Nationaalsocialistische partij, die toen inmiddels aan de macht was in Duitsland, een Staatsflughafen met allure wilde. Er werd hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe vliegveld, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het nooit helemaal afgebouwd. Rond 1943 werden de bouwwerkzaamheden gestaakt. Tijdens de oorlog werd het vliegveld gebruikt door de Duitse luchtmacht.

Van juni 1948 tot mei 1949, tijdens de blokkade van West-Berlijn door de Sovjet-Unie, speelde Tempelhof een belangrijke rol: het was het eindpunt van de Berlijnse luchtbrug die de geallieerden uitvoerden onder leiding van de Amerikanen. Bijna een jaar lang voerden militaire vliegtuigen voedsel, medicijnen en steenkool aan voor dit deel van Berlijn, met zijn 2 miljoen inwoners. Zo kon Tempelhof het stigma van het nazitijdperk van zich afschudden en kreeg het een positief imago.

Tegenwoordig wordt het terrein van Tempelhof gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Aan de rand van het voormalige vliegveld staan barakken, waarin deze vluchtelingen tijdelijk een onderkomen vinden. Dat zorgde bij velen toch voor een beklemd gevoel: daar komen wij vrolijk aangereden in onze bus, op een feestelijk uitje, terwijl deze mensen huis en haard zijn ontvlucht en in barakken bivakkeren.

De concertlocatie was een sporthal, met baskets, tafeltennis, tafelvoetbal en een springtrampoline. Behulpzame vrijwilligers hielpen met het klaarzetten van de stoelen: ze kwamen allemaal in een rechte rij te staan, in plaats van in een halfronde orkestopstelling...

Het tweede concert was in de aula van de universiteit van Halle, een prachtige laat-classicistische zaal. Het orkest heeft Wagenaars Ouverture Cyrano de Bergerac en de vijfde symfonie van Tsjaikovski gespeeld. Met dit benefietconcert is €430 opgehaald voor UNICEF.

Naast tijd voor muziek was er ook tijd voor toerisme. Met een grote groep DSO'ers hebben we in Halle het Händelhaus annex Museum voor oude muziekinstrumenten bezocht. Hier waren onder andere een Vlaams clavecimbel uit 1599, een fortepiano uit de tijd van Mozart en een kerkorgel uit de late Barok te zien, evenals een viool-wandelstok en andere curiositeiten.

Moe maar voldaan arriveerden we zondagavond weer in Delft. Het was een fantastische lustrumreis.

Op naar het volgende muzikale programma in november: symfonie 3 van Mahler!