Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

Het is een kleine wereld

Onze dirigent Peter Gaasterland was op vakantie in Frankrijk, waar hij een huisje had gehuurd. Gedurende zijn verblijf aldaar kwam hij een buurvrouw tegen en ze raakten aan de praat. De dame in kwestie bleek een Nederlandse te zijn die al jaren in Frankrijk woonde. Toen ze hoorde dat Peter muzikant was, vroeg ze hem: kent u de componist Wagenaar? Natuurlijk kende Peter die! De dame bleek familie van Wagenaar te zijn. Het is een kleine wereld.

Wagenaar werd geboren in Utrecht. Hij was het vierde van de zes overlevende kinderen van een rechter en zijn voormalige dienstmeisje, Johanna Wagenaar. Het gezin werd door de vader niet officieel erkend, maar wel door hem onderhouden. Wagenaar kreeg les aan de Utrechtse muziekschool en werd later organist van de Utrechtse Dom. In 1905 schreef hij de ouverture Cyrano de Bergerac. Deze Cyrano de Bergerac (1619 – 1655) was een Franse schrijver, dichter en militair, van wie werd verteld dat hij een bijzonder grote neus had. Een toneelstuk gebaseerd op zijn leven werd verfilmd met Gérard Depardieu in de hoofdrol.

Na deze ouverture van Wagenaar stonden de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss op het programma. Op 24 maart heeft het DSO deze liederen al gespeeld met operadiva Annemarie Kremer in een concertboerderij in Valthermond. Om dit programma in te studeren, kreeg het DSO hulp van Nathalie Mees, die bij verschillende repetities de solopartij heeft gezongen. Uit deze samenwerking is het idee ontstaan om de Vier Letzte Lieder nogmaals uit te voeren, maar nu met Nathalie Mees als soliste. Nathalie studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en heeft gezongen onder gerenommeerde dirigenten als Reinbert de Leeuw en Jaap van Zweden.

Na de pauze speelde het DSO de vijfde symfonie van Tsjaikovski; geen gemakkelijk stuk. Dirigent Peter heeft er een hele analyse op losgelaten om de structuur van de symfonie inzichtelijk te maken. Inleiding, overgangsgroep, doorwerking, verbindingsgroep, driedelige liedvorm met coda, reprise, climax, slotgroep: zomaar een paar termen die dan voorbij komen. Toen Tsjaikovski in 1888 aan deze symfonie werkte, schreef hij in een brief aan zijn mecenas, Nadezhda von Meck: "Ik weet niet meer of ik je al geschreven heb dat ik besloten heb om een symfonie te schrijven. In het begin zat er geen schot in, maar nu lijkt de inspiratie vanzelf te komen. We zullen zien!" Tsjaikovski werd teleurgesteld: zijn vijfde symfonie werd niet erg enthousiast ontvangen. Na zijn dood werd deze symfonie echter steeds populairder en vandaag de dag is het een geliefd stuk. Met deze prachtige symfonie sloot het DSO het concert van 19 mei 2019 af.

En dan nu: op tournee naar Duitsland! Daar zal het DSO in het kader van zijn 100-jarig bestaan de vijfde symfonie van Tsjaikovski opnieuw ten gehore brengen, op 31 mei in Berlijn en op 1 juni in Halle. Een "verre" reis? Welnee, het is een kleine wereld.