Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

The Armed Man: een bijzondere belevenis

Op 11 november 1918 kwam er officieel een einde aan de Eerste Wereldoorlog, een gruwelijke oorlog die miljoenen mensen het leven heeft gekost. In een treinwagon in een bos bij het Franse plaatsje Compiègne werd de wapenstilstand getekend. Deze gebeurtenis was de aanleiding voor Oratoriumkoor Cantando Pijnacker en het Delfts Symphonie Orkest om The Armed Man - A Mass for Peace van Karl Jenkins uit te voeren. Op 9 en 10 november waren de concerten, in Pijnacker.

The Armed Man - A Mass for Peace
"The Armed Man" is opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo, maar gaat over oorlog en vrede in het algemeen. Jenkins gebruikt voor zijn teksten voor koor en solisten verschillende bronnen: teksten uit de rooms-katholieke mis, een islamitische oproep tot het gebed, Bijbelteksten, zinnen uit het werk van Rudyard Kipling en Alfred Tennyson en woorden van de Japanse dichter Sankichi Toge, die getuige was van het bombardement op Hirsohima; een boeiende mix.

In het eerste deel wordt direct een dreigende oorlogssfeer neergezet: marcherende voeten en een schrille fluit kondigen de komst aan van l'homme armé, de gewapende man die men moet vrezen. Na onder andere een islamitische oproep tot het gebed en het christelijke Kyrie verzoekt de dirigent het publiek op te staan en volgt een moment van stilte om alle oorlogsslachtoffers te herdenken, gevolgd door de Last Post op de trompet. Daarna komen we terecht in een sfeer van oorlog, verwoesting en geweld, maar gelukkig biedt het einde van het stuk weer hoop met de boodschap dat God alle tranen zal wissen en dat er geen rouw en pijn meer zullen zijn.
Bijzonder
Bijzonder is dat bij dit stuk ook beeld en dans horen. Tijdens het stuk werden op een groot scherm achter koor en orkest beelden getoond van de oorlog. Bij het laatste deel was een witte vredesduif levensgroot in beeld. Daarnaast werd bij bepaalde delen gedanst door leerlingen van een balletschool uit Nootdorp. Aan het begin van het stuk kwamen zij binnengemarcheerd met camouflagepetjes op of een camouflageband om de arm, als teken van oorlog. Aan het eind droegen zij lange witte jurken met een roze sjerp, als teken van vrede.
Klaprozen
De poppy, de klaproos, is het symbool van de Eerste Wereldoorlog. Het afgelopen jaar hebben koorleden zich enthousiast gestort op het haken van klaprozen: vijf dames hebben samen zo'n 1000 (!) rozen gehaakt, die dienden als corsage voor koor- en orkestleden en het publiek. De concertruimte was ook versierd met klaprozen. Er hingen grote klaprozen van papier aan het plafond en de muur en in de kantine stonden klaprozen van vilt op de tafels.

The Armed Man - A Mass for Peace is dankzij de combinatie van zang, orkestmuziek, film, dans en de klaproosversiering een bijzondere belevenis geworden, waarin de zinloosheid van de oorlog en de roep om vrede centraal staan.