Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

DSO geeft twee sprookjesachtige concerten

"Ik heb vannacht van het concert gedroomd", zei de dirigent op de laatste repetitie. "Was het wel een goede droom?" vroeg een orkestlid. Gelach alom. "Nou ja, eerst kon ik niet slapen, en toen heb ik op YouTube gekeken naar een uitvoering van Sheherazade met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Gergiev." Oké, misschien niet zo'n goed idee om de avond voor het concert je eigen orkest te vergelijken met een van de bekendste orkesten ter wereld onder leiding van een van de bekendste dirigenten ter wereld... Het laat zien dat ook een doorgewinterde dirigent en musicus zenuwachtig kan zijn voor een uitvoering. Niet nodig, zoals achteraf bleek.
Op zaterdag 13 oktober speelde het DSO in Delft, in een bomvolle Hofkerk, en op zondag 14 oktober in Den Haag, in een ook bomvolle Lutherse Kerk. Het eerste stuk op de lessenaar was "Een nacht op de kale berg" van Modest Moessorgski. Het beschrijft hoe heksen uit alle windstreken in de nacht in het geheim samenkomen voor een heksensabbat op de kale berg, waar zich gruwelijke taferelen afspelen, van zwarte magie tot het oproepen van demonen. In de vroege ochtend worden de heksen en demonen echter door klokgelui verjaagd. Het stuk eindigt vredig, met een prachtige fluitsolo.

Als tweede stuk werd het fluit/harpconcert van Mozart (KV299) gespeeld, met als solisten Martine van der Loo, solo-fluitiste bij het Residentieorkest in Den Haag, en Ernestine Stoop, hoofdvakdocente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Fontys Hoge School voor de Kunsten in Tilburg. Met sprankelende cadensen brachten zij dit stuk tot leven.

Na de pauze werd Sheherazade van Rimski-Korsakov uitgevoerd, een stuk dat geïnspireerd is op de verhalen van Sheherazade uit Duizend-en-een Nacht. In zijn voorwoord bij de partituur geeft de componist zelf de volgende uitleg: "Koning Sjahriaar was van mening dat alle vrouwen ontrouw waren en had daarom besloten dat al zijn echtgenotes na de eerste nacht moesten worden gedood. Zijn vrouw Sjéhérazade echter slaagde erin aan dit lot te ontkomen door hem iedere avond, duizend-en-een nachten achter elkaar, een ander verhaal te vertellen. Ze wist de koning zo nieuwsgierig te maken, dat hij haar terechtstelling avond aan avond uitstelde, tot hij uiteindelijk besloot er helemaal van af te zien. De verhalen die Sjéhérazade aan de koning vertelde, waren een wondermooie mengeling van oude verzen en liedteksten, gecombineerd met sprookjes en avontuurlijke vertellingen." In de compositie is duidelijk te horen wanneer de sultan aan het woord is, met een bars thema, en wanneer Sheherazade aan het woord is, in de vioolsolo met harpbegeleiding.

Het publiek was laaiend enthousiast, zoals uit de staande ovatie op beide dagen bleek. Het was een concert om niet te missen.

Heeft u onze uitvoeringen toch moeten missen of wilt u graag nóg een keer komen luisteren? Begin 2019, het lustrumjaar waarin het DSO zijn 100-jarig bestaan viert, speelt het orkest Sheherazade opnieuw, tijdens een gratis lunchconcert in De Doelen in Rotterdam. U bent van harte welkom.

Wanneer: zaterdag 19 januari 2019 (12:45 uur - 13:30 uur)
Waar: De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam.